O mare parte din sarbatoarea Craciunului in Germania este reprezentata de “Advent” (Venirea Domnului), adica perioada de patru duminici dinainte de Nasterea Domnului. Poporul german foloseste mai multe tipuri de calendare pentru aceasta perioada, unele facute sub forma de coronite din brad de care atarna 24 de cutii colorate sau cizmulite. Fiecare dintre cutii contine cate un mic cadou. Un alt tip este Advent Kranz, care presupune o coronita din crengi de brad cu patru lumanarele asezate pe aceasta, precum lumanarile folosite uneori in biserici. La fiecare inceput de saptamana a Venirii / Adventului, se aprinde cate o lumanare.

Obiceiul impodobirii bradului are un ingredient special la nemti. Se spune ca daca sunt copii mici in casa, pomii sunt decorati in secret de mama.

Craciun Fericit, in limba germana, se traduce prin ‘Frohe Weihnachten’.

In unele parti ale tarii, copiii ii scriu lui  ‘Christkind/Christkindl’ (‘Copilul Christos”) si ii spun ce cadouri doresc. Scrisorile sunt decorate cu zahar lipit de plic, pentru a le face stralucitoare. Copiii lasa scrisorile pe pervazul ferestrei lqa inceputul perioadei de Advent sau in timpul acesteia. Christkind este adesea descris ca o tanara fata cu aptitudini asemanatoare cu cele ale lui Christos. In Nürnberg, in fiecare an se alege o fata care sa participe la parada de Craciun in calitate de Christkind. Fata poarta o rochie lunga, alb cu auriu, are parul lung, blond si carliontat, poarta o coroana si, adesea, aripi de inger.

img41e514f75f746_medium

Parada din Nürnberg deschide in mod oficial targul de Craciun, in vinerea dinaintea inceputului Adventului. Pana la Craciun, tanara fata aleasa drept Christkind are de indeplinit peste 150 de indatoriri, printre care sa viziteze spitale, case de batrani sau centre de plasament. De asemenea, ofera interviuri la TV si viziteaza alte orase.

Mos Craciun este “der Weihnachtsmann”, iar Mos Nicolae este  “der Nikolaus”. Acesta din urma este insotit, in unele parti ale Germaniei, de un personaj numit  “Knecht Ruprecht” sau “Krampus” , un monstru cu coarne mari care poarta dupa sine o nuia pe care le-o ofera ca dar copiilor care nu au fost cuminti.  In alte regiuni, Mos Nicolae este acompaniat de un omulet numit “Schwarz Peter” (Petru cel Negru), care are, in loc de nuia, un bici mic.

 O alta traditie este cea a colindatorilor, numiti in Germania Sternsinger (cantaretii stelei). Dupa ce colindatorii canta, lasa o semnatura cu creta pe usa casei colindate, scrisa intr-un mod anume, si se considera ghinion sa fie stearsa. Semnul trebuie lasat sa dispara de la sine.

In privinta mancarurilor traditionale, nemtii servesc de obicei crap sau gasca la masa de Craciun. Iar in ceea ce priveste dulciurile, un corespondent al cozonacului nostru este “stollen”.

SE-Holiday-Stollen

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrStumbleUponLinkedInEmailGoogle BookmarksYahoo MailYahoo MessengerPrintDistribuie

Leave a Reply