La Dagmar D.V., spunem mereu ca suntem un centru care crede in invatarea permanenta, sustinuta, pe tot parcursul vietii. Conceptul “lifelong learning” a fost introdus, sub aceasta forma, in 1971, in Danemarca, si are legatura cu procesul educational de tip Bologna.

lifelong learning

Dintr-o simpla cautare pe Wikipedia, puteti afla ceea ce, intuitiv, deja intelegeti, in mare parte, despre invatarea permanenta. Este vorba despre ideea ca procesul de invatare nu este limitat la o perioada anume in care se acumuleaza cunostintele, cum ar fi, de pilda, copilaria, si nici la un spatiu clar stabilit, cum ar fi o clasa dintr-o scoala, ci se intampla pe parcursul intregii vieti a unei persoane sub o multitudine de forme. Un cercetator canadian pe nume Allen Tough sustine ca aproape 70% din proiectele de studiu ale unui individ sunt planificate pe plan personal, de noi insine, fara constrangeri exterioare.

Conceptul de invatare permanenta nu face altceva decat sa verbalizeze o realitate, explicandu-ne ceea ce, la nivelul subconstientului, cu totii stim: faptul ca in fiecare zi invatam cate ceva, iar sursele de invatare nu sunt doar formale, nu sunt doar carti sau profesori care ne predau, ci sunt oamenii din jurul nostru, interactiunile cotidiene cu persoane, situatii sau obiecte din jur. Invatarea permanenta este legata uneori de un alt concept, acela de heutagogie, care presupune ca individul care invata se afla in centrul procesului propriilor acumulari de cunostinte, astfel ca invatarea nu ar trebui sa fie centrata pe profesor sau curriculum, ci strict pe noi insine. Heutagogia este, de obicei, asociata, cu procesele de invatare online (e-learning).

Comisia Europeana chiar a creat  un proiect intitulat The Lifelong Learning Programme (LLP), cu un buget de 7 miliarde de euro pentru perioada 2007-2013, care a avut scopul de a le oferi oamenilor de orice varsta posibilitatea sa se bucure de experiente noi de invatare, precum si de a dezvolta educatia si procesele de training din Europa. Fondurile au fost indreptate catre o serie de programe de schimb de experienta, vizite de studii si activitati de networking. Activitatile LLP continua si in perioada 2014-2020 sub egida programului Erasmus+.

 

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrStumbleUponLinkedInEmailGoogle BookmarksYahoo MailYahoo MessengerPrintDistribuie
Categorii: RESURSE

Leave a Reply