Barierele de limbaj sunt, uneori, greu de depasit, iar glumele sunt un exemplu graitor in acest sens. Am avut de tradus candva, la Dagmar, o carte cu bancuri, foarte multe dintre ele cu si despre Bula. Aici obstacolele apar inca de la numele celebrului personaj al glumelor autohtone, caci, pentru a pastra umorul numelui, ar trebui gasit un substitut cu o sonoritate la fel de caraghioasa in limba in care incercam sa traducem.

Insa exemplul nostru preferat, cand vine vorba despre traducerea bancurilor, este cel cu Dalai Lama. Un prezentator TV, Karl Stefanovic, a incercat, la un moment dat in 2011, sa faca o gluma pe marginea viziunii budiste, puternic spirituale, a lui Dalai Lama. Bancul suna, in engleza, in felul urmator: “Dalai Lama walks into a pizza shop and asks: Can you make me one with everything?” In vreme ce Stefanovic se prapadea de ras, Dalai Lama incerca sa inteleaga traducerea si sa ajunga la sens. Faptul ca nu a reusit l-a amuzat oricum suficient de tare.

lama_682_1327977a

Si ajungem acum la sensul glumei, care ar suna, tradusa ad literam: “Dalai Lama intra intr-o pizzerie si intreaba: poti sa imi faci una cu de toate?” Dar aceeasi fraza se poate traduce si prin “Poti sa ma faci unul cu totul  (in sensul larg, unul cu universul)?”

Se pare ca gluma are si o continuare, la care Stefanovic nu a mai ajuns, dar care este inca si mai savuroasa si care are la baza dublul sens al cuvantului “change”. Change inseamna schimbare, insa inseamna si rest (de bani). Continuarea este aceasta:

“The Dalai Lama finally gets his pizza and hands the waiter $20, and asks for change.The waiter replies, Ah…but, Change must come from within.” (Dalai Lama primeste, intr-un final, pizza si ii da ospatarului 20 de dolari, cerand restul (schimbarea). La care ospatarul ii raspunde: ah, dar schimbarea vine dinauntru.)

Aveti mai jos captura video a momentului in care Stefanovic incearca sa ii spuna bancul lui Dalai Lama:

 

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrStumbleUponLinkedInEmailGoogle BookmarksYahoo MailYahoo MessengerPrintDistribuie

Leave a Reply