Cea mai mare parte a adultilor invata pentru ca vor si pentru ca trebuie. Daca ati ajuns pe aceasta pagina, cu siguranta sunteti motivati sa va inscrieti la un curs. Dar nu ati mai studiat de mult, iar experienta dumneavoastra anterioara (probabil din scoala) va face sa fiti putin reticenti. Ce probleme intalnesc adultii atunci cand incep studiul unui nou domeniu si cum puteti face fata acestor provocari?

*Daca doriti sa invatati o limba straina, aflati AICI & ACUM care sunt CELE 3 CRITERII DE EXIGENTA ALE PROFESORULUI – FORMATOR DE LIMBI STRAINE pe care orice cadru didactic trebuie sa le indeplineasca pentru a va oferi o experienta de neuitat si rezultate pe masura asteptarilor dvs.

1. Uitarea

Materia învătată este uitată repede (după doar o zi uitam de regulă peste 40 la sută din cele învătate, după sapte zile de regulă peste 80 la sută), astfel ca repetitia si exercitiul fac parte din învătare.

Sfaturi:
-putin si des: limitati materia invatata zilnic si o data pe saptamana recapitulati;
-evidentiati: subliniati punctele care vi se par importante. Chiar daca sunteti adulti, puteti folosi culori care sa va indice si sa structureze anumite categorii de informatii;
-exersati: nu va limitati la materia cursului. Internetul ofera multiple posibilitati de aprofundare. Sau cereti formatorului de curs materiale suplimentare;
-intrebati: atunci cand nu ati inteles, notati si intrebati formatorul de curs. Nu va bazati ca veti tine minte pana la sesiunea urmatoare, problemele cotidiene va pot acapara si veti uita cu siguranta. Creati post-it-uri sau puneti semne de intrebare langa informatiile neclare.

2. Varsta

Oamenii mai mari în vârstă nu învată mai prost. Au doar nevoie de mai mult timp, pentru că au mai multă experientă si confruntă materia noua cu această experientă. Multi oameni mai în vârstă au de asemenea tendinta să învete mai exact. Aceste dificultăti nu trebuie subestimate.

Sfaturi:
-graba strica treaba: nu va grabiti si acordati timpul pe care il considerati necesar fiecarui punct de studiu;
-repetati, repetati, repetati: reveniti asupra materiei periodic;
-cereti explicatii mai detaliate, daca simtiti nevoia. Notati tot!

3. Memorarea

Capacitatea de învătare poate varia mult în cursul unei zile. Există diferite tipuri de a învăta cu diferite curbe de capacitate – tipul matinal si tipul de seară. Programati punctele importante, dificile ale învătării în perioada cuprinsă între orele 10.00 si 12.00. Atunci capacitatea de învătare a ambelor grupuri e suficient de bună.

4. Capacitatea de concentrare

Capacitatea de concentrare a adultilor se diminuează mult în timp si de regulă după cel mult 60 de minute atinge punctul cel mai de jos.

Sfaturi:
-incepeti cu ce este mai dificil (intre 10 si 15 minute): planificati-va sa invatati mai intai punctele cu dificultate crescuta si apoi cele mai usoare;
-observati durata maxima de pregatire zilnica si limitati-va la aceasta. Creati-va insa o rutina si programati-va zilnic perioada de studiu;
-daca aveti mai mult de invatat, face pauze: faceti pauze scurte dupa 45-60 minute si mai lungi dupa o oră si jumătate-două.

5. Tehnici de învătare si strategii de însusire a materiei.

Ce strategii de insusire a continutului puteti pune in practica?

Sfaturi:
-aflati ce tip de invatare va ajuta: Preferati sa cititi sau sa ascultati? Preferati sa fiti activi sau statici? Preferati sa scrieti detaliat si sa subliniati sau sa notati punctual materia? Gasiti pe internet numeroase teste, ponturi si resurse de invatare adaptate fiecarui tip de invatare;
-folositi mijloace auxiliare diverse: invatarea nu trebuie sa fie plictisitoare. Cautati sau cereti formatorului de curs resurse diverse (audio, video, prezentari ppt etc.), diversificati si personalizati modul de invatare;
-incercati constant sa dobanditi capacitatea de a invata mai departe singuri, pe cont propriu.

Daca v-a placut acest articol, abonati-va la newsletter nostru pentru a primi informatii actualizate despre si mai multe resurse gratuite.

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

Daca inca nu v-am convins, adresati-ne intrebarile dumneavoastra folosind formularul de mai jos.

Numele (obligatoriu)

Adresa de email (obligatoriu)

Telefon (obligatoriu)

Mesaj

FacebookTwitterGoogle+PinterestTumblrStumbleUponLinkedInEmailGoogle BookmarksYahoo MailYahoo MessengerPrintDistribuie

Leave a Reply